Partia de ski Kalinderu

Partia de ski Kalinderu

Este situata in orasul Busteni , pe versantul cuprins intre punctul de intrare al raului Valea Alba in Busteni si Abruptul Prahovean sub Crucea Caraiman , iar denumirea partiei vine de la Ioan Kalinderu (1840-1913), fost administrator al Domeniilor Coroanei Regale in timpul regelui Carol I . Partia de schi Kalinderu – are 1500 m lungime , doua sosiri – una pentru avansati si una pentru schiori incepatori, panta medie – 30%, latime minima 25 m, diferenta de nivel 295 m . Este dotata cu instalatie de transport pe cablu , viteza de transport: 5 m/s; durata transportului: cca 3,5 min. Partia Kalinderu a fost omologata de federatia internationala de schi si gazduieste o etapa din cadrul Campionatului Mondial de Escalada pe Gheata . Competitia , care este organizata de Clubul Alpin Roman, in colaborare cu Primaria orasului Busteni , Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism si Federatia Romana de Alpinism si Escalada – se desfasoara pe cea mai moderna escalada din lume, montata la baza Partiei Kalinderu.

Cascada UrlatoareaCascada Urlatoarea

Cascada Urlatoarea din Muntii Bucegi este una dintre cele mai spectaculoase din Romania, atat prin debit, cat si prin înaltime (15 metri). Este un punct de atractie pentru mii de turisti, mai ales ca drumul catre cascada este considerat cel mai usor traseu din Bucegi.

Apele care lovesc navalnic stanca ti se dezvaluie dupa numai o ora de mers prin padure. Cascada se afla la Poalele Jepilor, deasupra Poienii tapului.

Drumul catre cascada este destul de usor, dar mai apar si obstacole. La punctul numit „La Gratar” drumul se bifurca. Spre dreapta, poteca marcata cu triunghi albastru duce la Cabana Piatra Arsa.

Dintr-o data, linistea din padure este tulburata de un vuiet puternic, iar din spatele stancilor apare Cascada Urlatoarea. Cascada Urlatoarea este un obiectiv turistic cautat de turisti vara, pentru ca ofera racoare, soare, dar si un pic de miscare.

In afara principalei caderi de apa veti descoperi cu surprindere ca exista si altele mai mici, desfasurate pe cateva zeci de metri mai sus, pe cele doua paraie, Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica.

Sfinxul

Sfinxul

Sfinxul este un megalit unic in Romania format prin eroziune eoliana intr-o perioada lunga de timp fiind situat la 2.216 metri altitudine in Carpatii Meridionali, in partea central-nordica a masivului Bucegi, aproape de statiunea montana Busteni. Datorita asemanarii sale cu un cap uman, acesta a primit denumirea de „Sfinxul”, prima denumire de „Sfinx” dateaza din anul 1935 intr-un articol din Buletinul Alpin, iar apoi in 1936 profesorul Alexandru Badauta a descris pentru prima data acest megalit denumindu-l „Sfinxul romanesc”.

Babele Busteni

Babele

Babele sunt formatiuni stancoase situate in apropiere de varful Baba Mare (2292 m), situat în masivul Bucegi din muntii Carpatii Meridionali. Important obiectiv turistic, ansamblul stancos  este punctul central de plecare în drumetiile din muntii Bucegi . Pe teritoriul intregului lant carpatic se afla numeroase coloane de piatra impozante care din departare seamana cu figuri omenesti.  Aceste imagini primitive sunt numai pe varfurile muntilor, ale dealurilor, pe vai, in apropiere de drumuri, de unde se deschide o vasta perspectiva .Despre acest grup de stanci cu forme bizare ,care au fost numite in traditia populara „Babele” , istoricii spun ca  au fost odata simulacrele unor divinitati montane numite de romani Deae Veteres (care in traducere semnifica zeitati antice).  Accesul este posibil cu telecabina Busteni-Babele din Busteni , sau traseul clasic ,de la Busteni pe Valea Jepilor sau pe creasta Bucegilor de la cabana Piatra Arsa  .  Durata traseului este de aproximativ 5 ore. Traseul Busteni–cantonul Jepi este recomandat de parcurs doar vara.

Castelul PelesCastelul Peles

Castelul Peles din Sinaia, resedinta de vara a regilor Romaniei, a fost construit la dorinta regelui Carol I al Romaniei (1866 – 1914), dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch[1] si Karel Liman, si a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz si Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul Peles este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din Romania, avand caracter de unicat si este, prin valoarea sa istorica si artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea.

Castelul Cantacuzino Busteni este situat in cartierul Zamora din Busteni, pe strada cu acelasi nume. Cladirea castelului, ale carei lucrari de constructie s-au finalizat în 1911 a fost realizata de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino.In pavilionul central se gaseste o colectie de heraldica reprezentand blazoanele familiilor inrudite prin alianta cu familia Cantacuzino, precum si portrete ale membrilor familiei din ramura munteana. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatra sau fier forjat, seminee cu piatra alba si ornamente din mozaic.

 

Share This